Alomvattende Hadieth

Een studie van de islam aan de hand van 99 overleveringen

In september 2020 start Dar al-Fahm met haar nieuwe studie, getiteld ‘Alomvattende hadieth: Een studie van de islam aan de hand van 99 overleveringen’.

In deze (in totaal) twee jaar durende studie, bestuderen de deelnemers samen met onze docenten, vrijwel alle ‘grote onderwerpen’ waar de islam over spreekt. Dat doen ze zoals dat al eeuwenlang wordt gedaan, namelijk door zo dicht mogelijk op de bron te zitten en aan de hand van ahaadieth (overleveringen van de profeet ﷺ) wijzer te worden over de boodschap van Allah aan Zijn schepping.

“Ik ben gezonden met de alomvattende spraak .”

– Sahieh al-Buchaarie en Sahieh Muslim –

Studieinformatie

De hadieth-collectie die daarvoor zal worden gebruikt is geschreven door shaych ‘Abdurrahmaan ibn Naasir as-Sa’die en heet ‘Djawaami’ al-Agbaar’. Deze titel kan worden vertaald als ‘Alomvattende uitspraken berichtgevingen (van de profeet ﷺ)’ en is daarmee kenmerkend voor wat de deelnemers gedurende de studie te wachten staat.

De Profeet, sallallaahu ‘alahi wa sallam, zei: “Ik ben gezonden met de alomvattende spraak.” Dit houdt in dat hij in staat was met weinig woorden veel en diepe betekenissen uit te drukken. En dit is wat deze studie zo bijzonder maakt. Elke hadieth in dit boek staat niet op zichzelf, maar vertegenwoordigt een heel thema of (sub)vakgebied binnen de islamitische wetenschappen. Zo leert de student via 99 hadieth vanuit een helikopterperspectief naar de islam kijken en leert de beginselen van elk (sub)vakgebied binnen de islam.

Het is onder meer deze methodiek die dit traject anders maakt dan onze voorgaande islamstudies. Twee jaar lang zullen er twaalf studie-eenheden (vakken) worden onderwezen. Ieder vak behandelt een groot onderwerp binnen de islamwetenschap aan de hand van een korte selectie van hadieth. Daarbij wordt niet ingegaan op rijtjes van regeltjes zoals bij normale fiqh-studies, maar gaat de docent in op diepere lessen en wijsheden die de hadieth ons leren en behandelen ze de manier waarop er kennis is onttrokken uit de hadieth in kwestie. Daarmee is de studie zowel interessant voor beginners, als voor studenten die eerder al islamstudies volgden.

De opleiding bestaat uit twaalf studie-eenheden (vakken) waarvoor iedereen (ongeacht of hij zich voor het voorgaande heeft aangemeld) zich kan inschrijven. Per studie-eenheid is er een deelcertificaat te verkrijgen (dat enkel dient als bewijs van deelname). Wie twaalf deelnamecertificaten bemachtigt, krijgt uiteindelijk een diploma.

Jaar 1

Vakken Aantal weken
Islamitische kennis (epistemologie) 5
Islamitische theologie (‘Aqiedah) en spiritualiteit 9
Reinheid en gebed 9
Zakaat en sadaqah 5
Vasten 5
Hadj en ‘Umrah 4

 

 

 

 

 

 

Jaar 2

Vakken Aantal weken
Handelsrecht 10
Erfrecht 4
Huwelijksrecht 4
Leiderschap, politiek en rechtspraak 6
Voedsel en slachting 3
Karaktervorming en omgang (Achlaaq) 12

Praktische informatie

Lesdagen: Dinsdagavonden
Lestijden: 20:00 uur tot 21:30 uur
Doelgroep: mannen en vrouwen (vanaf 18 jaar)
Leraar: Mohamed Akkouh
Locatie: Online
Kosten: € 210 per jaar | Module 1: € 35 | Module 2: € 40 | Module 3: € 40

Pilaren krijgen 20% korting! Nog geen pilaar? Meld je aan! Centrummja.nl/pilaar

Korting geldt vanaf pilaarschap €10,- per maand.

Meld je aan voor module 1

De inschrijvingen zijn gesloten.

Islamitische theologie (‘aqiedah) en spiritualiteit

In dit tweede vak van de studie ‘Alomvattende hadieth: een studie van de islam aan de hand van 99 overleveringen,’ beginnen we met misschien wel het belangrijkste wetenschapsveld van de islam. In negen weken bestuderen we de belangrijkste overleveringen over de fundamenten van de islamitische geloofsleer en over de spirituele band tussen de dienaar en zijn Schepper.  

Na het volgen van deze studie begrijp jij de belangrijkste ideologische en spirituele onderwerpen die onderdeel uitmaken van de islamitische theologie en raak je bekend met de overleveringen waaruit deze zijn onttrokken.

De onderwerpen die aan bod komen zijn zowel theoretisch als praktisch en bevatten onder meer:

  • De fundamenten van islam en imaan in het algemeen;
  • De autoriteit van de soennah en het gevaar van innovaties in het geloof;
  • Twijfels over het geloven in Allah en in al-Qadr;
  • Innerlijke daden zoals oprechtheid, taqwaa, en vertrouwen (in Allah);
  • Karaktereigenschappen en omgangsnormen die samenhangen met imaan.

Voor de studenten die zich aan het begin van dit studiejaar hebben ingeschreven als deelnemers op locatie, is dit vak (voorlopig nog) te volgen in Centrum MJA gelegen in Almere. Vanwege de recente ontwikkelingen met betrekking tot de verspreiding van het coronavirus, biedt Dar al-Fahm nieuwe deelnemers echter enkel nog de optie om zich in te schrijven voor de online variant. Wie de jaaropleiding volgt, hoeft zich niet meer opnieuw aan te melden voor dit vak.

 

Meld je aan voor module 2

De inschrijvingen zijn gesloten

Meld je aan voor module 3

In de reeks van ’99 alomvattende hadieth’ bestuderen we nu een aantal alomvattende hadieth over reinheid en het gebed. Hierin komt o.a. ter sprake: de rituele wassing, uiterlijke verzorging, de (on)reinheid van dieren, de adhaan en iqaamah, daden die zondes uitwissen (en uitleg over verschillen typen zonden), het reizigersgebed, aanbevolen gebeden en het overlijdensgebed inclusief de belangrijkste uitvaartrituelen.

En dit allemaal aan de hand van een aantal korte en krachtige overleveringen van de Profeet, sallallaahu ‘alayhi wa sallam, in slechts 9 lessen!